ROZHOVOR

 

Jay Lumen: "Můj job je moje hobby!"

Sympaťák, jehož dětský sen byl, že se stane úspěšným DJem a producentem! Takový by mohl být úvodník k biografii maďarského DJe a producenta – Jay Lumena. Očividně se jeho sen stal skutečností a kromě nespočtu vystoupení po celém světě na nekonečné řadě prestižních festivalů a parties, můžete nalézt jeho produkci na renomovaných světových labelech typu Drumcode, 100% Pure, Tronic nebo Bitten. Již tuto sobotu dorazí tento sympaťák na premiéru nového večera s názvem Pulse do klubu Mecca, na kterém se kromě headlinera představí na dvou pódiích celá řada domácích a zahraničních zástupců. V souvislosti se sobotní párty jsme Jaye trochu vyzpovídali a mimo jiné se také dozvíte, jak si stojí maďarská elektronická scéna, co nového v Jayově produkci, co on a cestování, a také nám trochu prozradí, jaký materiál na Pulse přiveze. Přeji hezké čtení!

 

Jayi, letošní festivalová sezóna v Evropě je definitivně za námi. Jak sis ji užil a jaké vystoupení pro tebe bylo to nej?

Celá sezóna byla ohromná a nemůžu říct, že ten, či ten event byl pro mne ten nejlepší. Hrál jsem od Berlína po Toronto, od Bruselu po Ibizu, kde se mi poštěstilo a byl jsem headlinerem jednoho večírku v Privilege. Pokud bych to shrnul, tak to byla opravdu super sezóna!

Jay Lumen

Asi se nebudu mýlit, když o tobě řeknu, že pravidelně létáš z jednoho hraní na druhé. Jak to vlastně dáváš? Máš vůbec rád létání? Kolik hodin spánku si obvykle naordinuješ mezi jednotlivými vystoupeními?

Abych pravdu řekl, tak létání nesnáším. Tohle je snad jediná součást mojí profese, kterou opravdu nemusím. Na druhou stranu cestování jako takové mne opravdu dost baví. Je krásné vidět a poznat odlišné země, kultury, lidi a atmosféru. Co se týče mého spánku, tak naspané hodiny nějak nepočítám, ale s určitostí ti můžu říct, že nenaspím tolik, kolik bych měl. (smích) To je zkrátka DJský život, ale já ho miluju!

Pojďme trochu rozebrat tvoje dětství. Ty jsi měl jako malý poměrně kladný vztah k muzice a byl jsi studentem hudební konzervatoře. Jaké předměty, které ti posléze pomohly i v tvém producentském životě, jsi studoval?

Učil jsem se hrát na violu, zpíval jsem ve školním sboru a samozřejmě jsem měl i hudební teorii. Všechny tyto věci mi dodnes v mé produkci velmi pomáhají. Hudební škola mi dala hlavně to, být otevřen všem možným stylům napříč jejich spektrem.

Jay Lumen
Zmínil jsi violu. Je těžké ovládat tento nástroj?

Dost těžké. Musíš trénovat několik hodin každý den. Škoda, že jsem hru na tento nástroj zapomněl a více jak deset let jsem na ni nehrál...

Použil jsi někdy tento nástroj v rámci své produkce?

Ano, ale jen jako sampl.

Pojďme se trochu pobavit o scéně v Maďarsku. Myslím si, že je v porovnání s tou naší hodně odlišná. Máte spoustu zajímavých festivalů světového formátu, mezi které patří například Bónusz a spoustu spoustu dalších. Popovídej nám o nich a o scéně vůbec trochu více a přibliž ji tak českým clubberům...

Máš pravdu, máme celou řadu skvělých festivalů, jako je Balaton Sound, Sziget, Bónusz a spoustu dalších a také je naše scéna poměrně dost silná. Jsem velice šťastný, že mohu být součástí těchto festivalů a nabitých maďarských klubovek.


Zmínil jsi klubovky. Jaká je tedy situace ve vašich klubech?

Jak jsem zmínil, máme spoustu krásných klubů a jeden velký vychází na jedno větší město. Samozřejmě, že většina z nich je zaměřena spíše na mainstream, ale mimo toho organizují jednou měsíčně akce zaměřené na elektronickou hudbu, takže dle mého soudu je tato situace alespoň pro mne OK.

Probrali jsme tvé dětství, studium na konzervatoři a hru na violu. Zajímalo by mě ale, kdy jsi se rozhodl, že tvá budoucí práce bude coby producent a DJ právě v elektronické hudbě?

Jako malý jsem k této hudbě měl velmi pozitivní vztah. Miloval jsem klasické chilloutovky a producentské legendy, jako jsou Kraftwerk, Vangelis, Jean-Michel Jarre a spoustu dalších. O několik let později jsem začal sledovat techno a house umělce. To byl můj start, kdy jsem se s elektronickou hudbou seznámil a uvědomil si, že to je má nikdy nekončící láska!

Jay Lumen

Jaká vlastně byla cesta od samého počátku tvé kariéry, jejímž výsledkem bylo celosvětové uznání tvé osobnosti jakožto DJe a producenta?

Upřímně jsem to všechno dělal s láskou. Spoustu času jsem trávil ve studiu a pravidelně jsem míchal také své DJ mixy a po čase si mne začali organizátoři všímat a bookovat mne jak v Maďarsku, tak i v zahraničí. Další věcí je, že jsem byl možná ve správný čas na správném místě a myslím, že jsem šťastný člověk, když mohu říci, že můj job je moje hobby!

Jay Lumen live at Privilege Ibiza / Spain (El Row Show / Vista Club) 01 september 2012 by Jay Lumen - official

Na jakých mašinkách a softwaru v současnosti makáš ve svém studiu?

Používám Acid Pro jako sequencer a E-MU zvukovku, E-Mu X-board a spoustu pluginů, VSTéček, kompresorů, limitérů a efektů. Všechny ti tady ale vyjmenovávat nebudu. To bychom tu byli ještě hodně dlouho. (smích)

Jak jsi se cítil, když jsi našel svůj vlastní počin v TOP 10 na Beatportu, nebo tě oslovily renomované labely, jako jsou Drumcode, 100% Pure nebo Toolroom?

Je to jednoznačně skvělý moment pro DJe, který produkuje svou vlastní muziku. Poprvé jsem tomu nemohl vůbec uvěřit a i teď to cítím stejně. Ale nejdůležitější věcí je, když mohu předat něco mého posluchačům. To je můj cíl ať už DJe nebo producenta.

Jay Lumen

Tvou produkci bedlivě sleduji a nešlo si nevšimnout tvé kooperace s Gary Beckem. Jakým způsobem vaše spolupráce probíhá? Funguje to tak, že ty Garymu pošleš tvé nápady, posléze si je posíláte až do doby, kdy se rozhodnete, že to je to pravé ořechové, a nebo ti třeba Gary pošle nějakou nosnou melodii a ty makáš na ostatních částech tracku?

S Garym byla spolupráce velmi jednoduchá. Měli jsme pár jednoduchých nápadů a ty nejlepší jsme si v rámci partů poslali online. Takže žádné speciální příběhy z naší společné kuchyně nečekej, ale doufám, že se release líbí!

Jak vypadá tvůj běžný den?

Přes týden ráno obvykle vstanu, dám si čaj, mrknu na maily, pak razím do studia, kde makám a makám. Pak hledám nějaké nové tracky a když mám čas, zajdu si trochu zacvičit do fitka. Přes víkend spím o trochu méně, nevím, kdy vstávám, občas nevím, v jakém městě se nacházím, cestuji letadly, auty, žiji po hotelích, ale jinak mám rád svůj život, hraji na skvělých akcích, tam spolupracuji se sympatickými lidmi a pro ty samé taky hraji!

Jay Lumen

Máš ještě v tvém postavení nějaký sen, kde bys rád vystoupil?

Myslím, že vše, co se teď děje, je můj sen, který jsem si ve svém dětství vysnil a chci stále dělat to, co miluji, i v budoucnu!

Po dvou letech se opět představíš v České republice. Jak se na naše clubbery těšíš?

Samozřejmě, že se těším dost a dost. Nemůžu se toho sobotního večírku dočkat!

Co si na tento večer přichystáš?

Myslím, že zahraji nějaké čerstvé promo tracky ode mne a dalších umělců, takže doufám, že o svěží a čerstvý zážitek nebude nouze a bude se to všem líbit! (smích)

Jay Lumen
Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Jsem poslední dobou hodně zaneprázdněn prací ve studiu na mém novém EP a na dalších remixech. Můj další release bude venku na konci listopadu na labelu Bitten Records včetně speciální oldschoolovky. Kromě toho mám naplánovaný release plán až do března roku 2013, takže práce je až až. Jako DJ pokračuji ve svém turné po celém světě, v rámci kterého budou mé zastávky například v Berlíně, Soulu, Londýně, Montrealu a samozřejmě na nespočtu maďarských akcí.

Ptal se subgate v říjnu 2012.

foto: archiv

Maďarský DJ a producent Jay Lumen se znovu představí v České republice a to v sobotu 3. listopadu v klubu Mecca na párty Pulse.

Více informací o Jay Lumenovi naleznete na:

MySpace

SoundCloud

Facebook

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016