ROZHOVOR

 

A Sides: "Další spolupráci s Makotem máme naplánovanou už za měsíc..."

O tom, jak strávil letošní léto, jestli poslouchá drum´n´bass i jinde než ve studiu, zda už u nás někdy hrál, a jak to teď vypadá s kluby v Londýně, se v našem rozhovoru Jason Cambridge alias A Sides ochotně rozpovídal... Prozradil také, jak vlastně album "Aquarian Dreams" s Makotem vznikalo, a spoustu dalších pikantností. Dejte si tohle interview a řádně se nažhavte na pátek v Roxy, čeká vás totiž bouřlivá oslava už 16. narozenin párty Shadowbox!

 

Jaké jsi měl léto, Jasone? Hrál jsi na nějakém neobvyklém místě, nebo proběhla nějaká akce, kterou bys rád zmínil?

Mám se výborně, díky za optání. Léto bylo fakt skvělý, zrovna jsem na Sardínii na festivalu Sun & Bass, který teď už bohužel končí. Ten týden tady jsem si fakt užil. Určitě je to jeden z highlightů nejen tohoto léta. :)

A Sides

To věříme, na Sun & Bass bychom se taky chtěli někdy zajet podívat. Víme, že produkuješ od devadesátých let a máš na kontě fakt hodně vydaných tracků... Kde bereš pořád inspiraci ke skládání? Neměl jsi chuť s tím někdy praštit?

Inspiruju se na různých místech. Někdy je to naopak ten čas strávený mimo prostředí studia při cestování někam za hraním, který mě přivede k nějakému nápadu. Někdy samozřejmě hudba jiných producentů, jak stará, tak aktuální. A někdy taky spolupráce s lidmi, jako je Makoto. Člověk se u toho nejen inspiruje, ale také něco naučí.

Je na druhou stranu něco, co tě od produkce odvádí? Neměl jsi dokonce někdy pocit, že bys chtěl s drum´n´bassem seknout?

Haha, pořád. :) Mimo studio nebo klub v podstatě drum´n´bass neposlouchám, mám rád i jiné hudební žánry. Při cestě autem nebo když uklízím, si pouštím třeba funk, soul, hip hop nebo jazz. Což je vlastně taky jeden ze způsobů inspirace.



Do Prahy jedete pokřtít desku "Aquarian Dreams", na které jsi pracoval spolu s Makotem. Jakým způsobem to probíhalo? Přeci jen bydlíte každý na druhém konci světa… Makoto už něco naznačoval v rozhovoru, ale přeci jen si to raději ověříme i z druhé strany. :) Jak se s ním vlastně spolupracuje?

S Makotem se mi spolupracovalo vždycky dobře už od chvíle, kdy jsme spolu dělali na první kolaboraci ještě s DJem Markym. Od té doby se ve studiu snažime potkat vždy, když je v Británii. Před třemi lety jsme se potkali ve studiu tady v Anglii a dotáhli jsme čtyři tracky - "Searchin’", "Uplifter", "Articulate" a "Simplicity". Práce na albu pak pokračovala jak tady u mě ve studiu, tak online na spojnici Británie – Japonsko. Musel jsem si taky chvíli dát pauzu kvůli práci na albu pro Fatse a stihl jsem taky dokončit svoje vlastní album "Revisited". Během toho už jsme se ale vrátili k práci na "Aquarian Dreams" a společnou desku jsme dokončili v Makotově studiu přímo v Tokiu v prosinci 2015.

Musíme říci, že nás ta deska fakt baví! Máte v plánu s Makotem pokračovat dál?

Můžu potvrdit, že další spolupráci máme naplánovanou už za měsíc. :)

Jaký je tvůj nejoblíbenější Makotův track? A jaký tvůj vlastní?

Musím určitě zmínit "Golden Girl", to je snad jeden z mých nejoblíbenějších tracků vůbec. Co se mého vlastního tracku týče, to je složitější. Z čistě hudebního pohledu by to asi měl být "Lucid", za kterým stojí projekt Sci-Clone, což je moje spolupráce s novozélandským jazzovým hudebníkem Nathanem Hainesem. Pro mě je tahle kolaborace hodně osobní, protože mě vlastně donutila překonat v mém životě jednu velkou překážku...

A Sides

Jak se daří v současné době drum´n´bassu na ostrovech? Cítíš za tu dobu, co se kolem něj pohybuješ, nějakou výraznou změnu?

Nikdy jsem nebyl z těch, kteří hráli na ostrovech často. Většinou jsem se pohyboval v Evropě, takže tohle můžu těžko nějak komentovat. Obecně je ale tady scéna pořád zdravá a velkou škodou je fakt, že se tady poslední dobou zavírá hodně dobrých klubů. Naštěstí máme ale pořád Fabric, což je pro drum´n´bassovou scénu v Londýně klíčové.

Máš v hledáčku nějaká nová neokoukaná jména, která bys nám mohl doporučit?

Zmíním jména jako Philth, Bredren, Jaybee, Mr Explicit nebo Joakuim. Od nich se ke mně dostává hodně dobré muziky, ale v mých očích to nejsou na scéně úplní nováčci. Vlastně je na tuhle otázku celkem těžké odpovědět, popravdě jsem letos neslyšel moc průlomových umělců.



Nejsme si teď jisti, ale byl jsi už někdy v Praze? Na co se těšíš nejvíc?

Makoto mi Roxy hodně vychválil a vlastně obecně jsem na Prahu slyšel samé dobré reference. Minulý rok jsem hrál na festivalu Let it Roll a bylo to skvělý - Prahou jsme ale jen projeli a neměl jsem šanci nic pořádně vidět. Vím ale, že to je krásné město a nemůžu se dočkat, až z něj uvidím víc.

Shadowbox slaví 16. narozeniny. Je něco, co bys chtěl našim čtenářům a posluchačům v Praze vzkázat?

Chtěl bych poděkovat všem v Roxy, že nás vezmou do Prahy, abychom vám mohli zahrát a big up! všem v Praze za podporu teď i v minulosti. Díky!

A Sides

My taky děkujeme za rozhovor a budeme se na vás všechny těšit v Roxy!

Ptala se shadowbox crew v září 2015.

foto: archiv

Britský DJ a producent A Sides se znovu představí v České republice a to v pátek 18. září na 16. narozeninách akce Shadowbox v klubu Roxy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016