ROZHOVOR

 

Daho: "Pro spoustu lidí je moje hudba přeci jen extrém..."

Daho je jeden z mých prvních DJských vzorů z konce 90. let. Dokonce právě Apollo bylo místo, kde jsem dvojici Daho & Ginger měl možnost slyšet poprvé. Jejich vystoupení mě natolik uchvátilo, že jsem o tom musel přemýšlet a jednoznačně jsem si řekl, že budu hrát také. Následně jsme se stali přáteli a setkali se spolu mnohokrát na pódiu. Dnes jsem velice rád, že si to po dvaceti letech tuto sobotu právě v klubu Apollo v Lanškrouně zopakujeme a při této příležitosti jsem Davidovi položil pár otázek.

 

Davide, je to už pěkná řádka let, co jsme se spolu pravidelně vídali a zažívali spousty skvělých akcí. Příchod rodiny zásadně všechno v životě člověka mění. Osobně myslím k více smysluplnému žití. Jak dnes vnímáš svůj post DJe, kdy v podstatě strávíš noc v klubu a hraješ muziku pro leckdy o tři generace mladší návštěvníky? Cítíš se tím být naplněný, nebo Tě napadá seberealizovat se jako DJ i jiným způsobem?

Abych to vysvětlil, musím se vrátit v čase o pořádných pár let zpět. Myslím, že docela dlouhou dobu jsme byli jako Daho a Ginger na špici české scény, alespoň co se techna týče. Pak přišlo, jak tomu já říkám, několikaleté "období temna". Dobrých technodesek vycházelo fakt pramálo a dle mého názoru i vlivem všudypřítomného minimalu se scéna okolo techna vychladila. V té době jsme také pomalu končili s naším vinyl shopem Nula2. Našel jsem si novou práci a tam jsem taky poznal stávající manželku, takže moje hlavní soustředění nabralo jiný směr, než byla dlouhá léta hudba. Hrát jsem ale nepřestal. Nehrál jsem tak často, ale z toho mála, co vycházelo, jsem si vybíral jen kvalitní desky a to, co mi skutečně hudebně sedělo. Před dvěma a půl roky jsem narazil na komunitu Oldschool Techno Classics a to povídání, nadšení a emoce, které tam lidi sdíleli, to všechno mě vyburcovalo k tomu opět se vrátit aktivně za gramofony. Momentálně zase vychází fakt kvanta dobrých desek a tak si stačí vybrat. Produkci mají v rukou většinou úplně noví producenti a vychází neskutečně originální techno, což mě prostě strašně baví. Dává mi to možnost různorodými elementy skládat a lidem následně představovat vlastní hudební svět. Takže od našeho prvního setkání se toho dodnes vlastně zas až tolik nezměnilo. ,) Pokud to, co dělám, dělám s láskou, opravdově a věřím tomu, je mi jedno, kolik let je lidem v klubu. Mým úkolem je všechno do sebe napasovat a poslepovat tak, aby je to bavilo a odnesli si z mého setu nějaký hudební prožitek. V poslední době jsem potkal hned několik lidí, kteří (naprosto nezávisle na sobě) naplno můj hudební projev pochopili a ocenili, nebo jen sdíleli emoce po odehraném setu a v tom vidím smysl "svou" hudbu prezentovat jako DJ. 

Daho

U rodiny ještě chvíli zůstaneme. :) Jak trávíte společné volné chvíle? Jste aktivní a rozlítaní i tak, nebo spíš vyhledáváte více klidu a prostoru jen pro sebe? Máš velké štěstí, že Tě žena v muzice podporuje, viď?

Doma máme o zábavu postaráno. Našemu staršímu klučíkovi Tomáškovi je tři a půl roku a před šesti měsíci se nám narodil Honzík, takže je to často slušnej "hell". :) Ale pokud to jen trochu jde, snažíme se o víkendu vyrazit někam ven, do lesa, nebo k jablonecké přehradě. Kamarádi a kolegové se mě na to často ptají, jak to všechno kolem hudby vlastně stíhám sledovat. Z části je to prostě o tom chtít to dělat, ale bez podpory a tolerance mojí manželky bych to fakt dělat nemohl. Patří jí za to mé obrovské díky a musím říct, že každej den si ten její obrovskej "support" uvědomuju. A velké štěstí mě s Janičkou potkalo nejen ve spojitosti s podporou v muzice. ,) 

Jelikož už delší dobu nijak naši scénu nesleduji a nečtu rozhovory, možná se ptám na podobné věci, za což se omlouvám... Jaký byl kdysi dávno Tvůj DJský sen? Krom toho, stát se světovým DJem. :) Dokázal sis představit, že se tím můžeš živit? A chtěl bys to dneska?

Hele, já se snad nikdy světovým DJem stát nechtěl, nebo si to už nepamatuju... :) Postupem času jsem měl různé vzory a osobnosti, které jsem obdivoval, nebo je respektoval. Sen se mi splnil ve chvíli, kdy jsem si s nimi zahrál, nebo jsme se seznámili a komunikovali spolu v budoucnu jako přátelé (Surgeon, 65D Mavericks, Makaton). Hraním jsem se už několik let živil a byly to fajn roky. Klidně bych to vrátil, protože bych měl v týdnu víc času na rodinu a byl bych víc v pohodě jako každý, pro koho je jeho záliba i zaměstnáním. Dnes nemáš jistotu v žádném oboru a v žádné práci. V současnosti je to ale nereálné. Nemám už zodpovědnost jen sám za sebe a nechtěl bych hrát za každou cenu a všude. Pro spoustu lidí je moje hudba přeci jen extrém, který v českých poměrech zůstane hezky ve stínu undergroundu. :)

Daho

Jaký vztah máš k technologiím? Jsi vinylář srdcař, proto mě zajímá, co si myslíš o tom ostatním? Já osobně jsem měl vždycky rád technologické novinky a proto, když jsem před deseti lety od vinylů ustoupil a začal zkoušet digitální DJing, jsem si dost často vyslechl kritiku, že vinyl forever a všechno ostatní je pokus o alternativu. Dnes je vše naopak a hrát z vinylů je skoro jak alternativa, neboť grámce již dávno nejsou standardem v klubech

Dvanáct let jsme provozovali vinyl shop Nula2, takže desek mi prošly rukama tisíce a i doma jich pár mám. :) Souběžně jsem asi 4 roky zkoušel Final Scratch a pak i Traktor Scratch, takže digital jsem si taky pořádně osahal. Střídavě jsem hrál z Traktoru a někdy zase z klasických vinylů. Ve finále jsem zjistil, že mám v notebooku asi 2.500 tracků a opravdu dobře jich znám fakt málo. Často mě štvalo taky "kabelování" před hraním. Takže ve finále jsem si řekl, že si raději koupím pět desek za měsíc, budu je dobře znát a umět je použít, než sto tracků z Beatportu, které nikdy nestihnu naposlouchat, natož smysluplně zahrát. Jsem i sběratel a rád prostě držím desku v ruce. Je pravda, že dnes je to s gramofony v klubu problém, ale pokud mě někdo bookoje, musí se prostě postarat. Proti digitalu ale vlastně nic nemám, jen jsem si zvolil jinou cestu. Technologie přináší spoustu možností, ale ne každý je dokáže využívat naplno. Někdy mi to množství mašinek na DJ pultu přijde dost zbytečné, když slyším, co hraje z reproduktorů. Potom je to jen exhibice... 

Vůbec nevím, zda jsi zkoušel někdy svou produkci? Nebo ses na něčem podílel? Máš to štěstí hrát i dnes na akcích, kde je znát, že tam skutečně jde o muziku a atmosféru, kterou DJ vykouzlí? Jinak mi připadá, že akce jsou dnes hlavně o tom, být tam kvůli ostatním a hudební žánr je nepodstatný. Nicméně je to můj subjektivní pocit, nemám vůbec přehled, co vše se děje...

Nikdy jsem žádnou produkci nezkoušel, ani jsem se na žádném projektu nepodílel. Nechávám to na jiných, talentovaných lidech. Maximálně vlastní mi je pozice DJe. Máš pravdu, že pro mladé je dnes DJing hodně jen póza a nemají moc originální hudební projev, ale to chce čas... Najdou se mezi nimi ale i nováčci, kteří mají vkus a fakt něco umí. Toto platí odjakživa. Každý si musí uvědomit, proč za tím pultem stojí. V České republice máme v tomto takové zvláštní klima, ale v zahraničí to funguje a existují tam úzce zaměřené subkultury. Myslím, že pomalu něco takového vzniká i u nás (Proces, Polygon), ale chce to prostě čas.

Daho & Subsist

Už mě moc nenapadá, na co bych se tě mohl zeptat, už je přeci jen půlnoc... Otázky o stavu scény a podobná klišé mě ani nezajímají. Nejvíc se těším na osobní setkání, jak Tě vezmeme na nějaký výlet po našich kopcích a jak si spolu užijeme DJing. Těšíš se také? :)

Všem, kteří to dočetli až sem, děkuji za pozornost! Těším se k vám moc a doufám, že si nejen hraní samotné řádně užijeme. Bude to pro mě srdeční záležitost a výprava na východ...

Ptal se subsist v listopadu 2016.

foto: archiv

DJ Daho se představí 26. listopadu na akci Daho & Subsist v lanškrounském klubu Apollo.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016