ROZHOVOR

 

Sonority: "Nebaví mě skládat pořád jeden druh hudby..."

Pokud se alespoň trochu zajímáte o českou elektronickou scénu, jméno Sonority vám jistě není cizí. Tento talentovaný a stylově nevyhraněný producent má na svém kontě celou řadu skvělých releasů na labelech jako Kiosek Records, Distinctive Records nebo Traum Schallplatten. Nedávno mu také vyšlo debutové album "Raw", kterému se dostalo vřelého přijetí u nás i ve světě. U této příležitosti jsme s Honzou udělali rozhovor, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí nejen o jeho novém albu...

 

Honzo, než začneme, tak odlehčující otázka... Jak se ti daří v těchto slunečných dnech?

Díky za optání, to teplo a jaro je tak občerstvující a naplňující energií! Mám teď hodně změn v životě a krásné počasí dodává chuť a inspiraci. Některé dny to ale zase spadá do zimy, takže na koupačku to ještě úplně není.

Poprvé jsem tě zaregistroval přibližně před šesti lety, kdy ti vyšla skladba na remixovém albu "Audible Thoughts Remixes" od Philipa TBC. Dokázal bys říct, jak dlouho už se vlastně na scéně pohybuješ?

Zrovna připravuju pro francouzský label No Records remaster skladby z roku 2005, kterou jsem udělal pro jednu platonickou lásku a to už jsem nějakej ten pátek skládal, takže to bude víc než 13 let, co jsem si k tomu poprvé sednul a dal pár not dohromady.

Sonority

Při svých živých vystoupeních nehraješ jen klasický DJ set, ale jde o skutečnou live performanci, kdy využíváš různorodou hudební techniku. Co Tě osobně baví více - live, nebo DJ set?

Obojí je super. U živáku mě hodně baví možnost hrát vlastní studiové skladby v jiné souvislosti, remixovat a vytvářet nové verze. Je to úžasný pocit vnímat, jak výsledek tvé tvořivosti baví více lidí a obohacuje přítomný okamžik. Zároveň stále vzniká víc a víc skvělé muziky a jsem rád, že si často můžu zahrát i DJ set, kdy se nemusím tolik soustředit na vlastní hraní, ale užívat si proud hudby a sdílet s ostatníma aktuální a oblíbené věci.

A prozradíš nám, co používáš za techniku při live setu?

Základem hudebního proudu jsou samply, loopy, útržky a části jednotlivých skladeb rozdělených do osmi stop, samostatných sekcí v Abletonu. Ty pak následně různě efektuju, ať už pomocí MIDI kontrolerů, nebo externím Kaoss Padem. Většinou každá ze stop, ať už je to basa, bicí, melodie, vokály a další má svoje vlastní typy efektů. Bicí například různé slicery, loopery a vokály spíš delaye, reverby a podobně. A k tomu všemu pak ještě různé perkusivní a efektové zvuky ze sampleru.

Sonority

Tvá vystoupení jsou multižánrová a velmi kreativní. Byla právě kreativita a větší možnosti těmi faktory, díky kterým ses rozhodl i pro live performance namísto DJ setů?

Vlastně to bylo tím, že jako kluk z vesnice jsem neměl moc chuť navštěvovat místní Disco club Oáza a tak povědomí o párty a DJs jsem měl spíš omezené. Jak jsem začínal skládat, přirozeně jsem si zkoušel naživo jednotlivé skladby remixovat a upravovat. Moje první hraní na veřejnosti bylo v brněnském domě U sedmi švábů, o pár dní později ho pro jistotu zbourali. :) U živáku je potřeba se víc připravit, koncentrovat a doufat, že všechny krámky pojedou tak, jak mají. U DJ setu zase vystihnout atmosféru akce a hrát to, co se zrovna hodí, vytvářet příběh...

Také Tvoje produkce je dosti žánrově neohraničená. Styly jako techno, house, breakbeat, drumandbass nebo různá abstraktní elektronika Ti nejsou cizí a ve svých live setech je i často kombinuješ. Který z těchto stylů tě baví nejvíc?

Je fakt, že největší extázi a nutkání si zaskákat při hraní mívám u breakbeatu a je škoda, že už není moc akcí, kde se hraje. Všechna čest Dobrejk Večeru v Crossu a festivalu Soundfeer! :) Můj živák vychází z produkce, kterou, spíš než styl, charakterizují atmosféra a melodičnost. A mě nebaví skládat pořád jeden druh hudby. Důsledek je, že i živák je hodně rozmanitý a díky tomu nenudí, pořád se někam vyvíjí a vlastně můžu postupně zrychlovat od pomalejší house music na 120 BPM až po 170 BPM drum´n´bass. A i díky té neukotvenosti mám pak možnost hrát na více druzích akcí a po boku stylově odlišných vystupujících.

Sonority

Netýká se to také turné s pražskou formací Parallel Activity? Zaznamenal jsem, že teď budete hrát společně na více místech po republice...

To je právě ten případ. DJ Neighbour a DJ Frock z Parallel Activity nejen, že skvěle hrají, ale mají i tah na branku a výborné nápady... Rozhodli jsme se tedy uspořádat společně multižánrovou noc v klubech po České republice. Na jaře máme domluvené 4 zastávky - České Budějovice, Prahu, Pardubice a Liberec. Večer se bude plynule stylově měnit a postupně zrychlovat z rovných house a tech beatů přes breakbeat, taneční deep a liquid funk až po tvrdší drum´n´bass. Moc se těším, a pokud budete poblíž, přijďte taky! :)

Nedávno ti vyšlo skvělé debutové album s názvem "Raw". Jak dlouho jsi na něm pracoval?

První tóny jsem na své růžové varhánky zahrál v kamarádově chatě na skále na přehradě Hracholusky, kam jezdíme moc rádi, je tomu asi 4 roky... Vlastně jsem chtěl už dlouho před tím dát album dohromady, ale chyběla mi u jednotlivých skladeb nějaká soudržnost, koncept, vývoj celku. A až před pár lety jsem právě tu ucelenost našel v prvních, a posléze i stěžejních čtyřech, skladbách alba. Věděl jsem už, v jakém duchu chci výsledný zvuk mít a postupně dotvářel celkové pojetí.




Jak se albu daří ve světě? Zahlédl jsem, že se prodává i ve Velké Británii nebo v Japonsku...

Jsem rád, že právě na britském labelu album nakonec vyšlo. Distinctive má velké možnosti distribuce a tak samozřejmě krom všech velkých netových obchodů se album dá sehnat i fyzicky v různých částech světa. Zrovna čekáme na "statement" o prodejích. Z "feedbacků" mám radost, že se album hodně líbí, pochvalně se o něm vyjádřil třeba i Paul Oakenfold.

V těchto dnech Ti u Distinctive Records vychází nový singl. Na co se můžeme těšit?


Je to vlastně poslední singl z alba... Celkem z něho samostatně vyšly čtyři tracky spolu s remixy. "Could Be Normal" je na albu závěrečná taneční, breakbeatová skladba s euforickou atmosférou zakončená epickým perkusivním orgasmem. Jednu striktnější klubovější verzi jsem složil sám, ale o výborný breakbeat remix se silnou basovou linkou a emotivní atmosférou se postaral pražský producent Turtlesquad.

Sonority

Přibližně před rokem také vyšla tvá spolupráce s Romanem Raiem pod názvem "Eliah" u Deepwave Records. Jak vše probíhalo a přineslo ti to nějaké zajímavé zkušenosti?

S Romanem už se známe dlouho, je to skvělý člověk a výborný muzikant. Už dřív jsme navzájem konzultovali svoje skladby a postupně vzešla chuť zkusit něco společně. Roman má úplně jiný skladatelský styl a postupy, což je hodně obohacující. Ani jsme neměli moc třecích ploch při prosazování svého ega, aneb moje věty typu: "eště bych tam dal tohle cinkrlátko a tuhle další vrstvu melodie" a následné odpovědi jako: "hele, už prosímtě nic, dyť to zas bude přeplácaný" se neozývaly zdaleka tak často. Máme už rozdělanou další pecku, která teď sice poněkud usnula, ale je fakt výborná, tak se k ní snad co nejdřív vrátíme, viď
Romane? :)

Vydal jsi releasy u labelů jako Kiosek Records, Deepwave, Traum Schallplatten nebo Rune Recordings. Kdyby sis mohl vybrat jakýkoliv label, kde bys chtěl vydat nějaký svůj další release, který by to byl?

Zrovna dělám na dalším albu, tentokrát spíš rovnějším, tanečnějším a stylově jednoznačnějším, a to bych si právě představil na Traumu, Kompaktu, Ghostly International nebo !K7. Výborných labelů je ale tolik a jsem moc rád za každý, na kterém jsem kdy něco vydal. :)

Sonority

Odkud čerpáš inspiraci pro svoji tvorbu?

Základem je vždy ten úplně první zvuk, který mi hned napoví, kam dál, jak ho rozvést melodicky, co přidat. Ale postupně se to vyvinulo do formy, kdy mě při práci na skladbě napadne další vývoj, který už se ale do původní formy těžko nasouká, byť se o to s vervou snažím. A je pro to lepší ten nápad uložit jako zdroj pro další hudební kus, než skončit se schizofrenní přeplácanou hydrou, která chce mít od všeho hodně. Tak je to vlastně na albu "Raw", kdy většina skladeb má různé dovětky, které už se do skladby nevešly, ale přirozeně ji dál rozvíjí a dělají z alba přiběh. Ne jen podobné tracky, které jsou poskládány za sebou bez nějakého pojítka. Inspirace a nápadů mám strašně moc, spíš mám problém skladbu nějak nepřeplácat a sílu jednoho prvku neoslabovat přidáváním dalších.

Mohl bys nám doporučit nějaké producenty, kteří dle tvého názoru stojí za pozornost?

Já si teď hodně oblíbil alba chlapíků, jako jsou Kölsch, Gui Boratto, ale třeba ruští Microfunk, kteří před pár týdny vystoupili v Crossu, a byli nezapomenutelní! Když jsme u těch koncertů, na konci března do MeetFactory dorazil Squarepusher se svou bandou a to byl tak euforický zážitek, úplná katarze! Měl jsem zrovna nové špunty do uší, tak jsem si to užil bez ztráty kytičky.

Sonority

Měl jsi na začátku Tvé kariéry nějaké producenty, ke kterým jsi vzhlížel?

Fakt náhoda se takhle další otázkou dostat k vydavatelství Warp. Krom Squarepushera to byli Boards Of Canada, Aphex Twin, Chris Clark. Tyhle experimenty, IDM, drill&bassy mě hodně braly. Kamarádova maminka (zdravím Lukáši) to tehdy souborně nazývala stěnolezy, což mi bylo posléze vysvětleno, jako že při poslechu má nutkání lézt po stěně.

Vzpomeneš si ještě, co tě přivedlo k elektronické hudbě? Co bylo tím impulsem, kdy sis řekl, že zrovna ona bude to pravé?

Tenkrát před lety byla v rodných Židlochovicích kultura méně rozvinutá než v Praze, ale dostalo se ke mně spousta čísel časopisu Tripmag (RIP) a Živel. V nich se psalo o skvělé hudbě, producentech, DJích, a také na CD přílohách byla perfektní a rozmanitá hudba. Říkal jsem si tehdy, že by bylo super jednou taky na podobné kompilaci mít svůj příspěvek a mezi českými DJi a producenty, o kterých se tam často psalo, mít přátele, což se stalo a jsem za to moc vděčný.

Sonority

Jakým aktivitám se věnuješ ve svém volném čase, když zrovna neděláš muziku?

Krom chození za kulturou a výletování moc rád sportuju, tedy plavání, kolo, běh, boulder. Hodně tím dostávám ven emoce a vůbec je to perfektní na odreagování se při něčem aktivním a zároveň prospěšným pro zdraví.

Na tuto otázku se ptám každého DJe a u tebe také neudělám výjimku. Určitě se ti během Tvého vystoupení stala nějaká vtipná nebo kuriózní situace. Prozradíš nám nějakou?

Klasika jsou takové ty povídačky o hraní na přání typu: "zahraj Orlíky, zahraj něco jinýho, hraj rychleji, hraj pomaleji, moje holka má narozeniny, tak přestaň hrát livko a dej něco, aby se jí to líbilo". Ale tuhle mi očumoval krámky jeden rozumbrada, který pak znechuceně utrousil: "To já bych taky zvládl takhle hrát z komplu". Na to jsem mu s nadšením odvětil: "No však hraj!”




Jak bys shrnul svou hudební kariéru a kam bys ji chtěl dál posunout? Máš nějaký cíl, kterého bys chtěl ještě dosáhnout?


Cítím, že album mě hodně posunulo dál a otevřelo nové možnosti. Moc rád bych začal víc hrát venku, nejen u nás, ale v klubech a festivalech po Evropě. Mám nějaká želízka v ohni, co se snažím kout a věřím, že se to podaří. Jen je hodně těžké prorazit za hranicemi a prosadit se. Začínám také s jedním pražským VJem vymýšlet koncept vizuálu ke svýmu živáku přímo na míru, tak se brzo předvedem. :)

Co bys poradil začínajícím producentům do jejich začátků?

Uvědomit si, že v dnešním globalizovaném světě může jejich hudbu slyšet kdokoli jedním kliknutím, tapnutím na displej mobilu, ale zároveň tím stejným úkonem slyšet jakoukoliv hudbu z celého světa. Základem je být jiný, dělat tu hudbu jen podle sebe, nepřizpůsobovat se. Důležité je naučit se řemeslo a techniku, nové technologie, ale taky vzít v potaz, že z touhy po prosazení se mladých hudebníků se stal regulérní byznys. Hudbu už dnes dělají skoro všichni, je tu tak moc talentovaných umělců a prosadit se mezi nimi je oříšek. A na jejich víře v úspěch se přiživuje celé odvětví průmyslu. Od miliard různých "sample bank" a instantních sad skladeb, přes "ghost produkci" a nakupování plus jedniček na sociálních sítích. Stále nové a nové hardware a software produkty, do toho spamy různých pochybných marketingových agentur...

Sonority

V jakých klubech tě budeme moci v nejbližší době slyšet? Máš už potvrzená vystoupení na nějakých festivalech?

Jsem hodně rád za hraní na letošních Colours of Ostrava a Let it Roll i dalších festivalech. Krom zmiňovaných akcí s Parallel Activity hraju třeba 22. dubna v Plzni spolu s DJem Orbithem v Buena Vista Clubu, pak v Paláci Akropolis a Centrále v Praze.

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru. Máš nějaký vzkaz pro své fanoušky a naše čtenáře na závěr?

Díky za kuráž a snahu se rozhovorem prokousat! :) Jsem moc rád, že se moje hudba lidem líbí a díky za vaši pozornost a podporu...

Díky za rozhovor a ať se daří i nadále!

Mě taky těšilo, a Tobě i redakci techno.cz přeju vše nej!


Ptal se stanjah v dubnu 2016.

foto: Anna Mothejlová

Domácí producent Sonority se vydává 5. května na Raw Tour 2017 k novému albu se zastávkami v Českých Budějovicích, Praze, Pardubicích a Liberci.

Sledujte také:

https://www.facebook.com/sonoritylive

https://soundcloud.com/sonoritymusic
https://www.mixcloud.com/sonoritylive/
https://www.youtube.com/user/timoresss/videos
https://www.beatport.com/artist/sonority/55575

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016