ROZHOVOR

 

Rozhovor s Davidem Urbanem

Rozhovor s Davidem Urbanem z Roxy.

 

Ahoj Davide, Free Mondays slavily třetí narozeniny, takže gratuluji a ptám se: "Jakpak se vyvedly oslavy?"

Já si myslím, že v pohodě. Hlavně koncert Chancers byla záležitost davového šílenství. Je vidět, že ta noc je fajn a lidi i kapely a DJs ji mají rádi a berou ji za svou.

A jak Ty sám hodnotíš vývoj této noci? Jsem jejím návštěvníkem od úplných počátků a za ty tři roky je tu opravdu značný posun.

Stala se jednou z nejživelnějších nocí ve městě, takže velmi pozitivně. Myslím si, že stále jsme ještě nevyčerpali všechny možnosti.

Mne osobně trochu mrzí pocit, že živé kapely díky zmíněné živelnosti trochu ustupují DJům. A právě o podpoře nadějných kapel měl projekt Free Mondays původně být, alespoň já to tak vnímal.

Dovolím si nesouhlasit. Za prvé, nemyslím si, že by kapely ustupovaly djs a za druhé, je to noc otevřená všem různým vlivům. Já osobně nemám nějakej jednotlivej směr, ať už se týká dramaturgie nebo koncepce noci, spíše naopak. Někdy se může stát, že největší ruchot je o půlnoci kdy zde již dominuje DJ a někdy v 9 večer, kdy je to na živé partě. Při techno konceptu je jasné, že noc bude diametrálně odlišná od ska ci reggae.

Přiznávám, že na začátku večera, kdy hrají kapely v současnosti často chybím, takže chodí li lidé většinou i na ně, jsem jenom rád. Vývoj jinak každopádně je, což lze brát jen pozitivně.
A mění se nejen Free Mondays, ale přijde mi i celková cenová a dramaturgická politika Roxy. V těch změnách pak vidím jakousi inspiraci právě "Tvými pondělky". Jak to tedy je a bude s Roxy v blízké budoucnosti?

Tak v tom případě postrádám smysl otázky. Anyway, Roxy je živý organismus a samozřejmě se vyvíjí a mění. Je jasné, že co se týká party, tak momentálně publikum preferuje spíše lokální line-up s levným vstupem. Co se týká koncertu, tak tam se to vždy odráží od ceny jednotlivé kapely. Na nás je pak abychom zvážili, zda fanoušci budou ochotni danou sumu za vstupenku dat. Většina koncertů je v místních reáliích pochopitelně neuskutečnitelná. 

Muvil jsem právě o českých lineupech a levnějších vstupech, které právě v tuto chvíli jsou asi pro naše publikum tím pravým. Začínáme si snad konečně i vážit domácích kapel/DJs... Právě v tom pak vidím, že měli pravdu prorokové, kteří za "krizí" viděli ozdravení. Je tedy toto vskutku směr, kterým se snaží Roxy ubírat?

U víkendových party je to již evidentní. Co se týká kapel, tak například u koncertu typu November 2nd, Roe Deer + Southpaw, apod dáváme vstup 100 CZK, což je v Praze levnější lístek než do kina… Kapely jako Zion Train , Ralph Myerz se cena pohybuje u 220 korun včetně booking fee. Samozřejmě koncerty skupin typu Cardigans, Moloko, Public Enemy jsou dražší, přesto je to ale nejlevnější možnost pro fanoušky tyto interprety vidět na koncertě.  Žijeme v době informační, a tak si každý může na internetu najít srovnání s cenami v Německu, Rakousku, …  Jinak na to aby jsi viděl v krizi ozdraveni nemusíš být prorok, na to stačí selský rozum. 

Bereš mi dotazy z úst :) Právě i přes jisté "uskromění" nám aktuální program nabízí spoustu lahůdek - od Adama Freelanda či Eda Rushe až po velmi ambiciózní koncerty o nichž jsi nám právě řekl. Jen doufám, že lidé takto zářný program ocení. Jak vlastně dlouho dopředu se připravuje koncert kupříkladu těch z nejslavnějších - Public Enemy? Vypadá to jednoduše , ale zřejmě není.

Jak pro koho, pro nás je to již naprosto rutinní věc. Ne, že bychom neměli z toho radost a práce byla všední, ale vzhledem k naší historii a počtu uskutečněných akcí samozřejmě, že pro nás není zas tak těžké některého toho interpreta zajistit. Máme li na to,  pochopitelně.  Pak nastupuje mravenčí práce kolem promotion a produkčních příprav, aby samotný den D, potažmo večer  V,  dopadl bez problémů.
Ve chvíli kdy něco nevyjde a lidi nedorazí, nemůžeme se zlobit na lidi, můžeme se tak maximálně zlobit na sebe že situaci špatně odhadl a poučit se z chyb. V opačném případě samozřejmě dostává naše práce smysl

Budu věřit, že ocenění přijde. Třeba u koncertu, který je, dovolím si tvrdit jedním z vrcholů podzimu, anglických Moloko, ještě podpořených islanďany Gus Gus. Nedá mi to nezeptat se, jako už spousta lidí, na onen "mléčný" Go Planet Roxy incident, který se, věřím, již nebude opakovat.

Já si osobně myslím, že nějaké to ocenění již přišlo v minulosti. Co se týká Moloka, tak jim zkratovala část jejich rozvodu ..... sice chyba nebyla na naší straně, ale pochopitelně nás to mrzí ..... o to víc si dáváme pozor aby koncert v Lucerně byl eňo ňuňo a lidi si ho opravdu užili. Gus Gus tady ještě nehráli a taky se na ně těšíme

Přestože bude v Roxy klubový koncert Public Enemy, či právě Moloko v Lucerně, řekl jsi, že většina koncertů je v místních reáliích neuskutečnitelná. Kdo třeba tedy patří mezi ty, které by jsi rád a prostě nelze?

Všeobecně to jsou koncerty kapel které fungují v Evropě a tady prodali tři desky: Belle and Sebastiens, Rapture, Yeahyeahyeah jsou docela dobré příklady.  Těch skupin je opravdu kvanta. Většinu jmen které bych opravdu rad ale nebudu ventilovat.

V pořádku:) Zmínili jsme i festival Go Planet Roxy, jak vlastně dopadla festivalová rekapitulace z pohledu vás, pořadatelů?

Dobře. Těšíme se na další ročníky a doufáme, že se nám podaří ještě rozvinout pestrost festivalu a přijít s něčím novým, o interpretech nemluvě. 

To se poslouchá příjemně, neboť obsazením a stylovou otevřeností Go Planet Roxy vcelku rozhýbalo stojatější letní vody. Čas už se nám ovšem krátí, takže bych se ještě vrátil k Free Mondays, u nichž jsi v úvodu zmínil, že ještě nejsou vyčerpány všechny možnosti. Prozradíš nějaké z těch, které jsi měl na mysli?

Ne, až na to přijde doba, rád to udělám

Slyšel jsem také, že jsi se skupinou Sunshine absolvoval turné po Japonsku, jaké to bylo? Klidně můžeš dodat i "vtipnou historku z natáčení", je li nějaká.

Vtipnejch historek z natáčení bylo hafo. Já sem v Japonsku už byl dvakrát, takže pro mne osobne to postrádalo to prvotní překvapení, ale bylo to super.  Byl to docela hardcore, oprabdovej rock and roll in natura jezdili jsme jako fretky po celym Japonsku. Přejezdy byly šílený. Náš životní styl taky. Japonský promotér co s námi odjel celou šňůru přirovnal všechny americké kapely v porovnání s námi na skupinku pudlů. Byli jsme proste trošku utržení ze řetězu.   

Měl jsem tu čest Sunshine slyšet a ani se nedivím. Sám před nimi smekám klobouk. Koncertní show i hudba byly vskutku energické - strhující, ale přitom velmi chytré a propracované.
Bohužel už je však čas pouze na poslední otázku. Tedy, které části z plánovaného programu Roxy by jsi nám opravdu doporučil a samozřejmě i proč? Rozpovídat se neboj :)

No pochopitelně Public Enemy. Zde není ani třeba slov, snad jenom, že koncert je 22.10. Dále pak Arab Strap ze Skotska, kteří tady nikdy nehráli a myslím si, že fanoušci kytar v takové té ukníkané poloze si přijdou na své. 30.10 je zde dvojkoncert Southpaw a Roe Deer, asi největších talentů současný indie sceny u nás. 5.11. pořádáme koncert skupiny Wagner Pa and Brazuca Matraca, což je brazilec známý se spolupráci s Manu Chaem, který hraje crossover mezi latino, ska, reggae  a barovou muzikou. 11.11. se opět v Čechách objeví jedna z největších legend dubové scény co má tento žánr již v názvu - Dub Syndicate. 12.11. v Lucerne děláme Moloko a Gus Gus. 13.11. je tady Ba - To - Cu, což je hudebně taneční skupina kde se nacházejí lidé s celého světa. 19.11. Ralph Myerz and The Jack Herren Band - kapela která hraje super downtempo a dá se očekávat, že v budoucnu to bude docela hype. Koneckonců pochází z toho samého místa jako Royksopp kteří již v Roxy hráli a kteří jsou momentálně již v pozici superstar. 23.11. pak je zde v Roxy další kapela, která normálně spíše hraje v daleko větších sálech - The Cardigans. 26.11.  přijíždí nazpět s novou deskou tuvijska kapela Yat-Kha se svým unikátním stylem, který kombinuje tuvijské hrdelní zpěvy a punk. 27.11. staří známí Zion Train a v prosinci pak Napalm Death, Hypnotix, Polemic a Machine Head. Doporučuje se opravdu těžko.

Já myslím, že se naopak doporučuje až moc lehko :) Děkuji za rozhovor a přeji spoustu povedených koncertů a akcí vůbec.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016