ROZHOVOR

 

Rozhovor s Matrixem

DJ Matrix je společně s již Pavlem Krejdlem, Nikou 77 a již odejivším Agentem zakládájícím členem Techno.cz DJs. Matouš je nejen výborný DJ (což mi potvrdí všichni, kteří ho slyšeli na našich akcích hrát), ale i renomovaný producent. Matrix se aktuálně podílí na doublepacku na labelu Sheep, tento týden vychází jeho EP na labelu Sheer a na prosinec se plánuje další EP na Sheeru. Příjemný rozhovor pro nás připravil Edgar.

 
matrix.jpg

Scházíme se po čase, abych tě trochu vyzpovídal. Máš prý nějaké nové desky i jiné novinky, tak povídej!
Jo, s deskama se to pohnulo, tento týden vychází doublepack na labelu Sheep, je tam po dvou věcech od čtyř producentů. Jedním z nich jsem já, pak je tam tuším Číňan Stingrays, Japonec Kuniaki Takenaga a Angličan Stoney Bridge. A příští týden vyjde moje EP „Sleeper“ na značce Sheer, což je sublabel Sheepu. No a někdy v prosinci nebo lednu bude následovat ještě jedno EP na Sheeru.

Hmm, to zní dobře. Jak se to všechno seběhlo, že vydáváš prakticky najednou tolik věcí v Anglii.
No, ty věci nakonec nevycházejí v Anglii, ale v Německu. Labely Sheep a Sheer byly dlouho neodmyslitelně svázány s anglickou distribucí Integrale, ale ta se nedávno položila, takže obě značky přešly pod německou firmu Possible Music. A seběhlo se to celkem jednoduše, poslal jsem tracky ještě do Integralu a oni se ozvali, že se jim to líbí a chtějí to vydat.

Fishguard EP

A co do budoucna, bude vaše spolupráce pokračovat?
Doufám, že jo! Zrovna jsem poslal další tracky. Některé z nich jsem chtěl dát na Sitcom, ale v distribuci se jim to zdálo moc komplikované na to, aby se to dobře prodalo, a navíc nějak nemám energii obstarat celý ten proces výroby a vrhnout do toho celkem velkou sumu peněz a čekat, než se to vrátí. Posílal jsem to i jiným labelům, takže v současné situaci dám asi přednost tomu, že to vyjde někde jinde.

Takže Sitcom končí?
Ne, nekončí. Je to něco jako dočasný „stand-by mode“.

A jak vlastně dopadlo Rubato, tedy Sitcom 01?
Prodejně celkem dobře, jak u nás, tak ve světě, dokonce až v Japonsku. Tracky z něj se objevily na kompilacích u nás, brzo vyjde ve Španělsku nová kompilace References míchaná Robertem Lamartem, residentem španělského klubu Florida 135, kde bude taky jeden (a taky ještě můj track z Electracomu 017). Takže já jsem spokojený.

Fishguard EP

Co tvoje současná tvorba, třeba to, co jsi teď posílal ven? Jsou tam nějaké patrné hudební či jiné posuny? Máš už nějaký čas studio mimo Prahu, má to nějaký vliv?
Studio v baráku za Prahou je bezva věc. Jednak kvůli randálu, který můžu dělat kdy chci a jak chci, a vůbec, je tam prostě pohoda. Časem to budu muset asi přesunout zpátky do paneláku, na to se hodně netěšim. Takže musím teď co nejvíc makat. Pokud jde o posuny, tak hudebně sám těžko posoudím, Agent říká, že ze všech tracků je pořád slyšet, že jsou moje. Ale určitě je tam posun v celkové kvalitě zvuku. Ta se pořád zlepšuje a z toho mám radost.

A co život mimo studio? Jak zvládáš úbytek hraní, musel sis najít práci jako jiní DJové?
Hraní mám míň jako asi většina djů. Finančně nestrádám, protože už dlouho dělám mimo hraní i jiné věci, které mě živí. A musím říct, že po těch letech si každý volný víkend řádně vychutnávám. A manželka je z toho taky happy.

Dost lidí se vrhlo na hraní live. Nechystáš se taky?
No, náhodou zrovna chystám :-)

Prozradíš kdy to bude a jak to bude vypadat?
Premiéra bude 25. prosince v Kutné Hoře a doufám, že se povede i pár dat po novém roce. Zatím to mám vymyšlené s Akai MPC a djským mixákem, ale setup se možná ještě změní. Teď ještě musím rozkrájet ty spousty materiálu, co mám, na smyčky, všechno to upravit a sladit. Ještě dost práce.

Tak to jsem zvědavý. Držím palce a měj se.
Díky, taky.
 

Ptal se: Edgar

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016