ROZHOVOR

 

Rozhovor s Ora Item

V rámci soutěže o parfémy nové řady adidas 3 jsme společně s Patem Heartem a Tvyksem připravili rozhovor s francouzským designerem jménem Ora Ito. Je to sympatický týpek, mimo designu pro Adidas dělal například pro skupinu Air nebo projekt Master H vycházející na labelu Soma.

 
Ora Ito - tisková konference adidas 3

Ptal se: Pat Heart
Zpovídaný: Ora Ito

Tak jdeme na to!
Rozhovor bude ve francouzštině? Jak to?

No, děláme ho pro rádiový pořad French Connection a pro internetový server Techno.cz, jak ti o něm Dan před chvílí vyprávěl. :)
O.K., jasně.

Jaké je vlastně tvoje vzdělání?
Udělal jsem maturitu (BAC-3) a pak už jsem se jen dál protloukal životem…

Během tiskovky jsi mluvil o tvém projektu internetové "falešné reklamy" na neexistující produkt, jak to tehdy bylo?
No, na začátku jsem neměl vůbec nic. Nikdo mě neznal, neměl jsem žádné reference, byl jsem úplně bez peněz. Něměl jsem žádný způsob, jak dát vědet o sobě, svých myšlenkách a projektech. Je to úplně to samé, jako když no-name hudebník nebo skupina obesílají svou kazetkou s demem hlavní vydavatelství. Pak tam volají stylem: „Tak co, poslechli jste si to moje demo?“ Oni na to: „Nene, neměli jsme ještě čas, tak zavolej příští týden!“ Zavoláš za týden, chlápek zrovna odjel, a tak to jde pořád dokola. Takže jsme udělali velkou falešnou promo kampaň na neexistující nesmysl a ono se to celkem chytlo a nakoplo to vlastně veškerou naši další práci.

Ora Ito a Pat Heart

To zní zajímavě. :) Která značka, nebo firma byla ta první, která si tě všimla a najala?
No, bylo jich více... Pokud si vzpomínám, tak první byl Philip Stark, jeden z opravdu velkých designerů.

Co bylo vůbec tvou první prací?
Moje první práce... byla... Hele fakt nevím, úplně jsem to zapomněl. :)

Dobře, tak úplně první opravdu velký projekt?
Mno to taky nějak nevím... Co kdybychom se bavili o aktuálních věcech? Třeba Adidas, design nového parfému? Taky je tu spousta dalších projektů, teď hlavně inaugurace nového pařížského klubu Le Cab. On se tedy až doteď jmenoval Cabaret, teď jsme ho celej předělali podle mého návrhu a přejmenovali jej na Le Cab. Jo a ještě pracuju na sci-fi filmu z roku 2030, kde mám na starosti celou výpravu, objekty a tak, ale nemůžu k tomu už nic dalšího říct... Dál teď dělám na nové lahvi pro Heineken, protože rád pracuju pro značky, jejichž loga formovala naši generaci... Taky spolupracuju s novým francouzským televizním kanálem - připravuju pro ně logo, jingly, scénu, atd.

Jak se díváš na design let devadesátých z pohledu designu dnešního?
Mám velký respekt pro to, co se v minulosti udělalo. Co se týče aktuálního desingu, mám pocit, že jsme se trochu zacyklili v kruhu a kolikrát se dost opakujeme. Princip je ten, že pěkná forma vždy zůstane pěknou formou a neztrácí s časem a změnou módy. V současnosti nejsme koncentrováni jen na čistotu formy, ale taky si hrajeme s novými materiály, které přináší trochu toho progresu. Ora Ito a Pat Heart

Jak došlo k tvému setkání se skupinou Air? Mám pocit, že ti tato spolupráce hodně pomohla a umožnila ti seznámit větší počet lidí s tvými vizemi...
Air, to bylo krásné setkání… Byli to fanoušci mé práce. Líbila se jim její plasticita, ale měli pochopení i pro "pirátské inspirace". Potkali jsme se vlastně náhodou na ulici, oni znali trochu to, co jsem dělal a potom se zastavili u mě ve studiu. Když před rokem a půl vydávali své nové album, zavolali mi, dali mi ho poslechnout a pak mi nabídli, ať pro ně vytvořím design. Pro obal CDčka, desky, singlu, internetové stránky, plakáty, tiskoviny a vlastně úplně všechno od A do Zet.

No a co Jean Michel Jarre, nepatří náhodou spíš do tvého dětství?
Ale ne, s ním pracujeme na jeho novém projektu, o němž teď nemůžu moc mluvit... Ale je to super projekt, on je vůbec hodně zajímavá postava a je možné si o něm povídat hodiny. Před nedávnem už byl brán jen jako tvůrce hudby do supermarketů, ale podle mého je to člověk, který stál u vlastního zrodu hnutí elektronické hudby. A taky obrazu - Jean Michel Jarre byl první, kdo opravdu propojil zvuk a obraz do uceleného celku. Třeba jeho poslední koncerty v Rusku, Číně a Egyptu s pyramidami, to bylo něco opravdu jedinečného. Navíc ho mám rád jako člověka, je opravdu zajímavý, hodný a tak… Já dám hodně na city. Když se mi někdo líbí, zatoužím s ním spolupracovat. Cítím, že naše spolupráce má potenciál nové budoucnosti Jean Michel Jarreho.

Další věcí, která nás zajímá, je tvoje práce pro projekt Master H, který teď vydává label Soma…
Jasně! Master H! (vzrušený jekot). No jasně, to je moje dávná inspirace, vyrůstali jsme spolu, vyvíjeli jsme se spolu, vymýšleli věci dohromady, každý jsme měli svůj sen a oběma se nám podařilo si jej splnit. Bylo tak nějak logické, že "image" jeho prvního alba, které právě vyšlo u labelu Soma, jsem dělal já. K tomu samozřejmě i promo kampaň a party 5. září v Paříži, kde jinde, než právě v Cabu. :)

Ora Ito

Vrátím se k tobě malou osobní otázkou. Odkud pochází tvoje jméno, Ora Ito? Všichni tak nějak očekávají Japonce!
Ne, já nejsem Japonec, jsem čistokrevný Francouz. Moje příjmení je Ito a Ora je anagram mého jména a příjmení.

Voila! Vidím, že jsi docela dost zaneprázdněný. Co plánuješ do budoucna?
Já nikdy neplánuju, protože stále žiji v budoucnu a svým životem nejsem v této realitě. :) V hlavě mám nekonečný pohyb a vývoj. A tak nic neplánuju, protože by to bylo zbytečné. :)

Dobře, tak je tu někdo, s kým bys doopravdy rád pracoval?
Nemám tyhle otázky moc rád. Nechci moc mluvit o tom, s kým bych rád pracoval... Když si ale vezmu, jak to bylo předtím: s Air jsem chtěl pracovat, s Adidasem jsem chtěl pracovat a s Heinekenem taky. Le Cab byl klub, kam jsem chodil už předtím, takže to jeho předělání byla bezvadná práce. Tak nějak to funguje a to, co bych chtěl dělat, tak přichází tak nějak samo, jako bych to nějak vždycky vyprovokoval... Navíc nemá cenu tlačit osud, ono to většinou přichází všechno přirozeně.

Jak na tebe zapůsobila Praha?Ora Ito, Tvyks a Pat Heart
Líbí se mi moc, ale příště musím přijet na delší dobu. Včera jsme přiletěli dost pozdě, celý den interview, večer jsme si vyrazili, dneska zase práce a tak jsme něměli moc času si užít tohle úžasný město. Cítím tady "good vibe" a líbí se mi tu.

Tak a to bude konec našeho rozhovoru, nebo chceš ještě něco říci?
Nechci tady říkat nějaký ptákoviny, takže jen díky za příjemný rozhovor.

Ptal se: Pat Heart
Přeložil: Dan Kafka
Korektura: Myclick

Pozor - do neděle 30.11.2003 probíhá na techno.cz soutěž o produkty řady adidas 3, kterou najdete na adrese http://www.techno.cz/soutez/2003/adidas.php 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016