ROZHOVOR

 

Rozhovor s KaiserSozem

S DJem Kaisersozem se známe už celkem dlouho a neznám moc lidí, kteří by měli techno tak rádi a tak se v něm vyznali, jako on. Proto jsem se s potěšením ujal úkolu s Jirkou pro vás připravit rozhovor...

 
DJ Kaisersoze

Jirko, vím, že jsi původem z Moravy, ale nevím úplně přesně, odkud... Jaké byly tvoje životní osudy, než jsi se přestěhoval do Prahy?
- Narodil jsem se v Přerově, městě chemických závodů a těžkého strojírenství. Do 18 let jsem žil běžným životem maloměstského chlapce, poslouchal jsem death metal, jezdil na koncerty, měl vlasy dlouhé do půl zad, mluvil sprostě a pil pivo, pak jsem objevil taneční muziku a všechno se změnilo ... :)no, tak samozřejmě úplně takhle to nebylo, ikdyž s první návštěvou party se opravdu hodně věcí změnilo, bylo to zhruba před devíti lety, tou dobou už jsem si hodně ulítával na EBM a pravidelně jezdil do Olomouce, kde se ve studentském S-klubu a underground Nausei hrávala výborná elektronická muzika, tehdy ještě ne mixovaná, ale spíš, co kdo sehnal, nebo v podání několika zahraničních "DJs", kteří tam pravidelně jezdili. Brzy jsem se rozhodl, že chci hrát, vždycky jsem měl chuť podělit se o muziku, která se mi právě líbila s lidmi kolem, kamarády a známými, někdy jsem s tím možná byl až otravný, takže DJing byl pro mě logickým vyústěním téhle úchylky. Pořídil jsem si gramofony Tesla s absolutně nefunkčním regulátorem rychlosti a začal trénovat, několikrát jsem to zkusil před lidmi ve zmiňovaném S-klubu a pak získal residenturu v novém Depu No.8 Během dvou let jsem měl nejnavštěvovanější noc v klubu, pak přišla nabídka z Lunaru, hraní na větších akcích a stěhování do Brna, kde jsem prožil kouzelné tři roky, na které nikdy nezapomenu!

Jak dlouho to je (to stěhování) a jak se v Praze cítíš?
- Teď už to bude třetí rok. Po pravdě řečeno, raději bych se přiblížil více
k přírodě, mám na mysli smutný fakt, že mi tady chybí dlouhé procházky kolem řeky, přehrady, lesem a tak. Momentálně jsme přešli z úrovně přemýšlení nad stěhováním v aktivní plánování zpět k přírodě.

Vím, že máš už hodně dlouho na starosti lineupy na Orion Hall a musím o nich říct, že jsou to dost často "lahůdky pro fajnšmekry". Dává ti Gabo volnou ruku nebo tě ve vybírání DJs a livek omezuje?
- Především bych už po mnohokráte chtěl za tu výsadu Gabovi poděkovat (nikdy to nebude stačit!), je to skutečně pocta, protože v prvotním návrhu mám opravdu úplně volnou ruku, následuje schvalování výběru, které většinou proběhne bez výhrad a finální booking o který se také starám sám. Celý proces mě neskutečně baví a i když je to někdy kolotoč, naplňuje mě ohromným pocitem uspokojení.

To, že vybírám, jak říkáš "lahůdky pro fajnšmekry" je další pocta a moc si toho vážím. Snažím se reflektovat dění na světové taneční scéně, kterou s obrovským zájmem sleduji a mapuji, chci lidem představit skutečně jen tu nejvyšší kvalitu, nestačilo by mi udělat narychlo line up z profláklých jmen, lidí, kteří žijí z minulých úspěchů a jsou bohužel stále lákadlem a táhnou publikum. Je to jako s literaturou, brak je taky pořád komerčně nejúspěšnější a kvalita se musí trochu hledat, o to ětší je pak čtenářovo příjemné překvapení a uspokojení. Laciným a pitomým způsobem to dělá spousta agentur a podle mého tím devastují hudební vkus lidí! Pořád dokola se tady točí stejná jména. Já vím, že to nejde brát až tak úplně vážně, protože je to přece především o zábavě, ale proč si nedopřát kvalitní zábavu?! Takže, dokud budu moct, budu se snažit připravit lidem, co možná nejvíce příjemných překvapení a rozmazlovat je výbornou hudbou, která má v sobě něco víc než jen povrchní, levný a dočasný efekt.

DJ KaisersozeJsi asi nejznámější jako techno DJ. Já osobně mám raději klidnější, minimálnější podobu tvého druhého já, Alepha. Jaké hudbě dáváš přednost?
Na parties hraji nejraději techno, podle okolností a nálady lidí pak volím skladbu desek a tempo, osobně si nejvíc užívám temné, prostorově zajímavé a zvukově minimalistické věci, ze kterých se při dobrých podmínkách dají vykouzlit neuvěřitelné věci. Pak je tady hraní čisté minimal muziky a to mě dostává čím dál tím víc, s

touhle hudbou totiž můžeš pracovat jako s nějakou hmotou, můžeš z ní stavět, nebo ji nechat jen tak monotónně plynout a pustit uzdu fantazii, ten rytmus je strhující a kompozice lepší a zajímavější, desku od desky, s každým novým producentem nebo labelem. Jsem moc rád, že minimal muzika ve světě sílí, protože lidé, kteří se na této hudbě podílejí, ať už aktivně jako skladatelé nebo DJs, tak jako posluchači jsou valnou většinou nadmíru zajímavé osobnosti, které mají co říct, proto taky minimal některé lidí nebaví :)

Doma poslouchám klidnou hudbu, hodně ambientních věcí, taky trip hop, dobrý hip hop, acid jazz a experimentální hudbu.

Jak často si kupuješ desky? A kde si je kupuješ? Kupuješ striktně jenom vinyly nebo i CD?
Desky si kupuji každý týden, sám si pro ně jezdím ven. Vinyly nakupuji nejvíc, týdně si pořídím tak 5 - 10 kusů a zhruba 2 - 3 CD. Dřív jsem to hodně přeháněl a jednu dobu jsem byl doslova zavalený novinkami, postupem času jsem si začal více vybírat a nákupy silně omezil.

Jaký je tvůj vztah k novým DJský technologiím?
Absolutně kladný, zajímají mě. Koupil jsem si Final Scratch, pravidelně
komunikuji o všech novinkách s jedním známým, který má velkoobchod s technikou a dovede o všech aktualitách moc přesvědčivě referovat. Strašně se těším na tak zvaný semi-live set Roberta Hooda, protože to tady ještě opravdu nebylo, hrát najednou klasický DJ set a do toho live skládat a hrát původní muziku, už se nemůžu dočkat, navíc mám jeho mix CD a můžu všem slíbit ostřejší a zajímavější styl než presentuje třeba Jeff Mills, teď už byste mohli mít docela slušnou představu o co půjde.

Poslední dobou se s live projekty i na naší scéně roztrh' pytel. Co ty? Chystáš něco?
Zatím ne. Je tady několik vynikajících, mí absolutní favorité jsou EOST. Největším překvapením posledních měsíců je pro mě Elektrabel a jeho fantastický debut na Millsově Mission. Tohle jsou umělci, kteří obohacují hudbu!

DJ KaisersozeNa čem jsi byl poslední dobou v kině a jaká knížka tě zaujala?
Naposledy jsem byl na Kill Bill, ještě pořád mi v hlavě zní dřevěný zvu
k přelitého, bambusového krmítka, nebo co to bylo. Teď jsem dočetl "Dobrá znamení" od Terry Pratcheta a Neil Gaimana, je to parádní příběh o dvou padlých andělech, kteří se nechtějí vrátit, jeden do nebe a druhý do pekla, musí zabránit Armagedonu, tedy konci světa, který má přijít s ďáblem vyrůstajícím v jako obyčejný kluk ve venkovské rodině ... Zvlášť výživné jsou pasáže, kdy se andělé opíjí do němoty a když je ten stav přestane bavit, jen se oklepou a jsou střízliví, nebo zaměstnancům jedné firmy na elax paintballovém odpoledni kouzlem vymění střelivo za opravdové, atp.

Neodpustím si otázku, jestli čteš techno.cz a pokud, tak jak často? A pokud jo, je něco, co děláme dobře a naopak něco, co je fakt špatně a změnil bys to?
- Abych se přiznal, taneční servery navštěvuji jen sporadicky, ale na techno.cz se dívám pokaždé, když potřebuji omrknout party list, nebo sháním fotky nějakých DJs, to se potom mimoděk začtu i do dalších článků a většinou zapomenu na čas, někdy mě něco hodně rozčílí, jindy mám zase radost z toho, že se dozvím o lidech, kteří se muzice věnují z opravdových a čistých důvodů. Naposledy jsem u vás byl koncem minulého týdne a stalo se mi přesně to, co jsem popsal výše. Tím je zodpovězena i druhá část Tvé otázky, tedy, děláte to výborně a právem jste tady už tak dlouho, přeji vám víc a víc návštěvníků.

A pokud bys měl nějaký vzkaz pro naše čtenáře, sem s ním!
Pokud ještě stále nemáte program na pátek 21.11.2003, dovolte abych vás co
nejupřímněji pozval do Brna, do pavilonu F Brněnského výstaviště na Orion Hall s line upem, který vás zcela jistě zaujme tím, jak je pestrý, pečlivě vybraný, aktuální a sestavený pro váš maximálně intenzivní zážitek z té nejlepší, tedy elektronické taneční muziky.

Kaisersoze

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016