ROZHOVOR

 

Rozhovor se Spejblem

Jistě jste už zaznamenali existenci nového klubu Playground Café v Praze na Vinohradech. Besta si v něm dal dostaveníčko s jeho produkčním a jedním z prvních českých djů v jedné osobě a položil mu pár otázek..

 

Spejbl, Artist E, to jsou DJská jména neúnavného veterána české taneční scény, umělecká jména pro člověka, který byl jedním z prvních DJů mixující taneční hudbu u nás, jedním z prvních promotérů a vůbec prvním rezidentním DJem klubu Radost FX. Sešel jsem se s Tomášem, aby zavzpomínal na dobu dávno minulou a zároveň povyprávěl o svých současných aktivitách.

Tomáši, jak je to vlastně s těmi tvými DJskými nicky? Při jaké příležitosti používáš ten, či onen? Co znamená písmeno E v Artist E?

Nemám to rozdělený podle stylu hudby, který ten večer zrovna hraju, prostě jsem jednu dobu nevystupoval tak často, když tato doba pominula, začal jsem si říkat Artist E. V současný době jsem se zase vrátil ke Spejblovi a hraju opět  pod tímto jménem. E v názvu znamená: evoluce, eklektismus, extáze - v tom duchovním významu slova.

spejbl

Byl jsi u zrodu taneční scény u nás, můžes porovnat atmosféru, která tehdy panovala, s atmosférou dnešní? Jak se scéna za tu dobu podle tebe změnila?

Myslím, že se scéna od té doby zas tolik nezměnila. Je pravda, že tehdy byla atmosféra o něco lepší, určitě to ale souvisí i s porevolučním entuziasmem, který tehdy panoval. Některé publikum na některých dnešních akcích mi přijde konzumnější než dřív.

Jsi docela eklektickým DJem, jaký styl vlastně preferuješ?

Snažím se hrát něco, čemu osobně říkám Soul Music In House Style.

Proč je ti vlastně blízká právě houseová kultura?

Taneční houseová kultura je pro mě pojem, do kterého řadím třeba i breakbeat, drum and bass apod. Pro mě je tahle kultura výkvětem technologie, která osvobozuje mysl.

Co drogy a taneční kultura?

Myslím si, že psychadelické látky jsou hybnou silou evoluce, ovšem za předpokladu rozumného používání. A lidí, kteří umějí tyto látky používat rozumně, bohužel, moc není. Spojuji psychadelii v tomto ohledu s duchovnem.

Zajdeš ještě dneska  na nějakou akci? Kdo Tě třeba zaujal?

Zajdu. Líbil jse mi hodně poslední Czechtek. Podle mýho názoru byl poslední Czechtek zlomovou záležitostí, přišel mi nejjemnější z dosud proběhlých ročníků. Loni se mí líbil Kevin Saunderson na festivalu OAF, Judge Jules v Radosti FX předvedl docela zajímavý vystoupení, hudebně mě to sice moc nebralo, ale ocenil jsem, jak Judge dokázal po celou dobou skvěle držet energii. Z našich DJů musím jmenovat Rendu, hraje totiž opravdu dobře. Taky zmíním Richarda Müllera, který je podle mě o pár tříd výš, než naše současná pop scéna.

Čemu se v současné době věnuješ kromě hraní?

V současný době otevíráme nový klub, takže moje aktivity směřují především tam. Budu se tam starat o hudebni dramaturgii, v tuhle chvíli jsem tak trochu i architektem, protože ještě vylepšujeme interiér a doděláváme pár nezbytných věcí. Musím pochválit majitele, který k nám a ke klubu má opravdu skvělý přístup, který se nevidí příliš často.

Zajímavý, co to je za klub a jak se bude jmenovat?

Nový klub dostal název Playground Cafe a sídlí v prostorách bývaleho klubu Astorie v Korunni ulici.

Čím chcete nalákat do Playground Cafe návštěvníky?

Samozřejmě hlavně kvalitní hudbou. Rezidentními DJs budou taková jména jako: Jay Brown, Cris Chemist, Craig Hampson. Máme opravdu kvalitní zvukový system od Cerwin Vega, jeden z nejlepších v Praze. Klub je také rozdělen do několika příjemných zón, v jedné zóně se budou vařit třeba dobré čaje, v jiné bude smart bar. Do klubu se v současné době vejde 400 návštěvníků, ale chystáme roršíření, takže se stávající kapacita ještě o něco zvětší.

Tak držím palce novému klubu, ať vše vyjde, diky za rozhovor.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016